Seria „Fast and Furious” este una dintre cele mai populare francize cinematografice din lume, îmbinând adrenalina curselor de mașini cu acțiunea intensă și poveștile de familie. Cu o cronologie complexă și numeroase personaje care se intersectează, poate fi dificil să ții pasul cu ordinea corectă de vizionare. Acest articol îți va oferi o ghidare completă pentru a te bucura de întreaga poveste în ordinea sa cronologică, nu neapărat în ordinea lansării filmelor.

Ordinea de Vizionare

1. The Fast and the Furious (2001)

Acesta este filmul care a dat startul francizei, introducându-ne în lumea curselor ilegale și a modificărilor auto. În acest film, ofițerul de poliție Brian O’Conner (Paul Walker) se infiltrează într-un grup de curse condus de Dominic Toretto (Vin Diesel).

2. 2 Fast 2 Furious (2003)

Al doilea film continuă povestea lui Brian O’Conner, care acum se află în Miami și colaborează cu prietenul său Roman Pearce (Tyrese Gibson) pentru a aduce un lord al drogurilor în fața justiției.

3. Fast & Furious (2009)

Al patrulea film din serie revine la personajele originale, Dominic și Brian, care se reunesc pentru a da jos un baron al drogurilor din Mexic. Acest film marchează un punct de cotitură în franciză, accentuând mai mult elementele de acțiune și povestea de familie.

4. Fast Five (2011)

În acest film, Dominic, Brian și echipa lor plănuiesc un jaf masiv în Rio de Janeiro pentru a-și câștiga libertatea. Introduce personajul Luke Hobbs (Dwayne Johnson), un agent DSS care îi urmărește pe eroii noștri.

5. Fast & Furious 6 (2013)

Echipa lui Dominic este chemată să oprească un mercenar internațional, Owen Shaw. Acest film aduce o legătură importantă cu evenimentele din „Tokyo Drift”, clarificând locul acestuia în cronologia francizei.

6. The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)

Deși este al treilea film lansat, „Tokyo Drift” se situează mai târziu în cronologia francizei. Filmul îl urmărește pe Sean Boswell (Lucas Black), un adolescent american care se mută la Tokyo și se implică în lumea curselor de drift. La sfârșitul filmului, există o apariție a lui Dominic Toretto, care conectează filmul la restul francizei.

7. Furious 7 (2015)

Acțiunea din „Furious 7” se petrece după evenimentele din „Tokyo Drift”. Echipa lui Dominic se confruntă cu Deckard Shaw (Jason Statham), fratele mai mare al lui Owen Shaw, care caută răzbunare. Acest film este, de asemenea, un tribut emoționant pentru Paul Walker.

8. The Fate of the Furious (2017)

În acest film, Dominic trădează echipa sa și se aliază cu un terorist cibernetic, Cipher (Charlize Theron). Echipa trebuie să se reunească și să oprească o catastrofă globală, în timp ce încearcă să înțeleagă motivațiile lui Dominic.

9. Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019)

Acest spin-off se concentrează pe alianța neobișnuită dintre Luke Hobbs și Deckard Shaw, care sunt forțați să colaboreze pentru a opri un terorist modificat genetic, Brixton Lore (Idris Elba).

10. F9: The Fast Saga (2021)

„F9” explorează trecutul lui Dominic și introduce fratele său mai mic, Jakob (John Cena), care devine noul adversar al echipei. Filmul dezvăluie, de asemenea, că Han (Sung Kang) este în viață, adăugând mai multă adâncime poveștii complexe a francizei.

11. Fast X (2023)

Deși filmul nu a fost lansat încă, „Fast X” va continua povestea echipei lui Dominic Toretto. Este de așteptat să fie o parte importantă a finalului epic al francizei, împărțită în două părți.

12. Fast & Furious 11 (viitor)

Acest film va încheia povestea principală a francizei. Detaliile sunt încă necunoscute, dar se așteaptă să aducă o concluzie satisfăcătoare pentru fanii de lungă durată.

Concluzie

Vizionarea seriei „Fast and Furious” în această ordine cronologică îți va oferi o perspectivă coerentă și captivantă asupra întregii povești. De la cursele ilegale din Los Angeles până la operațiunile globale pline de acțiune, fiecare film adaugă straturi noi de complexitate și adâncime personajelor și intrigii generale. Pregătește-te pentru un maraton plin de adrenalină, prietenie și familie, valori esențiale pentru franciză.